Helyeim a Hazában:


Árokfői romtemplom, Balatoncsicsó mellett


Számos fokozata van a bolondériának - ide bejönni, ez már a sűreje. (A lesújtó megjegyzéseket kéretik megtartani.) A sűreje azért is stimmel, mert Árokfő templomának romja bizony a "mérsékelten járható bozótosban" - ezt sokan nem fogják tudni értelmezni - rejtőzik. Ha meg akarod találni, meg kell állnod a Balatoncsicsóról Monoszlóra tartó út első éles jobbkanyarjánál és gyalog elindulni vissza, Csicsó irányába. Mi szerencsések voltunk, mert egy egyszerű - holnapra eltűnő - karóra kitűzött, "Romtemplom" feliratú papírlap jelezte hogy hol (20-25 méterre a kanyartól vissza) kell jobbra betérni az erdőbe. A romhoz vezető ösvényt inkább lábbal mint szemmel lehet megtalálni. Pár perc megfontolt kerülgetése a tüskéknek és már ott is vagy.
Nem kell ecsetelnem, hogy a bozótosban megbúvó hat-hétszáz éves, négy és fél évszázada elhagyatottan álló rom micsoda hangulatot sugároz… A történetét a helyszínen talált emléktábla (bizarr, hogy az ide vezető utat alig jelzi valami !) fotóján olvashatod. Hogy a falu valójában az Árokfő vagy az Ároktő nevet viselte, más források szerint is tisztázatlan - a táblán mindenesetre mindkettő előfordul.
Az utolsó fotóval megköszönöm velünk tartó barátainknak hogy bolondériámban osztoztak, tűrték a déli hőséget, a gatyaszaggató aljnövényzetet, az esetleg nem túl szenzációs látnivalót - és hogy joggal indulatos megjegyzéseiket oly' hősiesen visszatartották.