Helyeim a Hazában:

 

az ecséri templomrom, Révfülöp.

 

A több tíz (!) Balaton-felvidéki középkori templomrom közül talán a legszebb. Ez a 12-13. században készült román stílusú bazilika jóval nagyobb és díszesebb volt a többi kisebb, szegényesebb falusi templomnál, lévén urasági templom. Három hajójával, urasági karzatával, freskóival íves záródású szentéllyel, előtérrel és csontkamrával no meg az 1930-as években ledőlt hatalmas tornyával bizonyára a környék dísze volt. A Zánka környékén bányászott csodaszép színű vörös homokkőből épült, a falakban több helyen római eredetű faragott darabokat is lehet látni. Körülötte fallal kerített temető volt. Az Európában példátlan mohamedán vallási fanatizmus pusztította el a török időkben, a környék falvaival és lakóikkal együtt. Nekünk csak a romok közötti felettébb izgalmas bolyongás marad, a múlt levegőjének borzongató jelenléte, a fél évezreddel ezelőtti ősök imáit, sóhajait őrző falak megtapogatása, az egykori építők munkája előtti tisztelet. Lehet hogy bennem van a hiba, de egy ilyen rom meglátogatása hetekig a hatása alatt tart.


A Balaton-felvidék elpusztított falvainak templomromjai méltatlanul kevés törődést kapnak és a szemünk láttára pusztulnak, lassan - de úgy látszik hogy megállíthatatlanul.
Igazolásul egy idézet: "... a legnagyobb gonddal kellene fenntartanunk ezeket a romokat. ...Minden kövüket izzó hazaszeretettel kellene megvédeni, mindegyiket szent hellyé kellene tenni, körülkeríteni, a további omlástól megvédeni, virágokkal feldíszíteni és magyarázó táblával ellátni... Mennyi silány emlékre költöttük a nemzet pénzét, hogy megörökítsük olyan „nagyságok” emlékét, akikről néhány évtized múlva senki sem fogja tudni, hogy ki volt, mik voltak ama monstruózus érdemei, hogy szobrot állítottunk neki. Az igazi történelmi emlékeket pedig barbárul hagyjuk elpusztulni."

Cholnoky Jenő földrajztudós, akadémikus írta "Balaton" című hallatlanul érdekes és értékes könyvében - 1936-ban (!!!). Itt elolvashatod: http://mek.oszk.hu/00500/00574/00574.pdf
Ezen a téren nincs változás: minden szava érvényes ma is !