Helyeim a Hazában:

 

A kőkapui kastély titka


A kastély Afrika-termének kandallója előtti "rejtett ajtót" egyetlen interneten elérhető forrás sem hagyja ki - és teljesen érthető okokból egyik sem ad rá megfelelő magyarázatot. Mi most nekiindulunk és feltárjuk titkot, és közben más érdekes zugokba is bekukkantunk. A terem kandallóval szembeni oldalánál van egy ajtó, ami egy míves csigalépcsőt rejtő lépcsőházba vezet. Először felfelé indulunk. Egy fantasztikus kilátást nyújtó teraszocskára érkezünk ahonnan a környező termetes fenyőfák magasságából nézhetünk körbe. Mi október elején jártunk itt, nagy élmény volt innen az esti sötétben a szarvasbőgést azaz a barcogást hallgatni. No meg utána lemenni a világítást nélkülöző lépcsőházban...

A csigalépcsőn lemegyünk két szintet - az Afrika-terem alatt járunk. A lépcsőházból - átverekedve magunkat a mindenhol bőven tenyésző egzotikus trófeákon - egy kisebb szobába jutunk ahol ping-pong asztalt állítottak fel. Jobban megnézve ez nem is egyszerűen ping-pong asztal, a márka elárulja hogy biliárdasztalnak készült, csak gondos kezek ping-pong "adaptert" applikáltak hozzá. Innen nyílik a "titkok titka, a rémek réme" a rejtekajtóhoz vezető lépcső, mellette - sajnos nem látszik - tűzifát tároló polcok.

Hogy mire szolgált a titkos ajtó? A én földhözragadt eszem szerint sem ábrándos pillantású illatos grófkisasszonyok ki-, sem szerelmes szívű kérges markú fanyűvő legények becsempészésére, hanem bizony unalmas és prózai célra: a kandalló fűtésére. Úgy vélem, az épület tervezője jól látta hogy nem volna helyes ha a személyzet az egész folyosón-ebédlőn-szalonon át cipeli ki-be a fát illetve a hamut, hanem a lehető legdiszkrétebben intéződik a dolog. Gazdagabbak lettünk egy magyarázattal, de szegényebbek egy romantikus titokkal.

 

 

 

Az Afrika-terem kandallója, előtte a kastély "védjegye", a titkos csapóajtó

 

 

Fent a kilátóban. Annak idején innen (is) lűdözték az urak a nemes vadakat - rosseb a gusztusukba !

 

 

Lefelé a csigalépcsőn

 

 

Az ember frászt kap hogy lépten-nyomon ilyenekkel találja magát szemben...

 

 

Biliárdasztal Ping-pong adapterrel

 

 

A jól elrejtett tűzifa-tároló. A lépcső tetején van a kandalló előtti csapóajtó.