Helyeim a Hazában:

 

Papsoka templomrom, Balatonfüred

 

Papsoka falu neve egyenesen utal a birtokosaira: az egyházra, esetünkben a tihanyi apátságra, amelynek szolgái laktak itt. Az írások 1200-ben említik először "Paposca" néven. A a papok nem lehettek valami jó gazdák, mert a környékbeli birtokok jó részét felvásárolta a gazdag Siske család, akik a falu nevét szerényen Syske (Siske) névre változtatták - a templom alatt elfutó utcát ma is Siske utcának hívják. A templomot az 1100-as években építették, akkori szokás szerint már meglévő alapokra, jelesül egy, a IV. században leégett villa romjaira. A romokból jól kiolvasható, hogy többször bővítették, átépítették. A hozzám hasonló elvadult perverzeknek ajánlom a templom feltárásáról szóló munkát: http://epa.oszk.hu/01600/01610/00011/pdf/vmm_11_1972_11_valter-koppany-gedeon-nemcsics-lengyel-zimmer.pdf  - temérdek érdekességgel.  A templomban az 1530-as években állt meg az idő, a betörő és pusztító törökök "jóvoltából". A templom leégett, köveinek nagy részét elhordták. A mai Balatonfüred három egykori falu helyén áll: Füred, Siske (Papsoka), Kék. Érdekesség, hogy bár annak idején Siske volt a legnagyobb, Füred gyors növekedése folytán annak a nevét viseli a mohácsi vész óta. 

Az is egy érdekes történet, hogy hogyan kerültünk ide. Én, sok más mellett a balatoni templomromok bolondja ezt a helyet nem is kerestem, látván a leírásokban hogy sűrűn lakott helyen van, én inkább az elhagyatott romantikus környezetet kedvelem. Egy négy évtized elmúltával felújított cimborasághoz kapcsolódó balatoni hétvége során Gyuri barátom szorgalmazta kis társaságunknak a hely megtekintését, jó negyvenfokos melegben - amit a romokat meglátva el is felejtettem. Az utolsó fotóval köszönöm meg Neki !

 

 

 

A templomlátképe - elszórt sírkövekkel szegélyezve, mivel temető is volt-van-lesz körülötte.

 

 

A restaurálás során a pótlásokat téglából készítették. Az új bejárat egyik boltíve és a karzatot tartó oszlop látszik.

 

 

A szentély. A jól látható kőlépcsőig tartott az ó-templom, mögötte egy későbbi átépítés során kialakított sokszögű záródású szentély.

 

 

Háttérben a Balaton.

 

 

A templom szentély felőli (keleti) vége.

 

 

Az egykori mellékoltár.

 

 

A boltívben "balatoni" vörös homokkőből faragott részek.

 

 

A karzat feljárata.

 

 

Kösz' Gyuri !