Helyeim a Hazában:

 

Szentléleki kolostor-rom

 

A Bükk rengetegében még most is eléggé elrejtve találod a szentléleki kolostor-romot, hát még az építése idején, a 13. században micsoda rejtekhelye lehetett a remetéknek ! Ómassáról egy hosszú és meredek, a nem sok jót ígérő "Szuszogó" nevet méltán viselő ösvényen tudsz ide gyalog felkapaszkodni. Ha ennél lustább vagy, a Lillafüredről Bánkút felé vezető útról egy jelzett leágazás vezet ide, végig jöhetsz autóval is.

A frissen alapított pálosok építtették, a környéken elszórt remete-telepek lakóit mintegy összefogva. Ők lettek a pálos rend szinte első tagjai.  Az első fából épült templomot és házakat felváltó kőkolostort a régészek szerint nagy valószínűséggel a diósgyőri vár építésében is részt vevő mesterek építhették, mivel sok hasonló egyedi jegy fedezhető fel a két épület között. A rend folyamatosan és jelentősen gazdagodott, királyi adományok sorát kapták környékbeli birtokok formájában. 1526 a kolostor életében végzetes esztendőnek bizonyult. A mohácsi vész után kitört koronaharc során I. Ferdinánd katonái felgyújtották, a lakókat elűzték, birtokaikat elbitorolták. 1550 tájára teljesen elpusztult, romjai között legfeljebb bujdosók találtak menedéket. Az azóta eltelt jó négy és fél évszázad ellenére a falak még mindig magasan állnak - köszönhetően annak hogy ilyen messziről nem volt érdemes a köveit elhordani. A környező erdőben ma is felfedezhetők az egykori kolostorkert elvadult gyümölcsfái, díszbokrai, ritka virágai.

Egy ilyen helyen mindig mélyeket lehet szippantani a történelmi emlékekkel terhelt levegőből - ami kiváló oldószere a stressznek és a sötét gondolatoknak. így aztán meg sem tudom mondani hogy hányszor jártunk már itt. Remélem még lesz rá néhány alkalom a jövőben is !