Helyeim a Hazában:

 

Jósvafő, Vass Imre Barlang

 

Vannak helyeim a föld alatt is: most nem alagútra, borospincére, metróra gondolok, hanem gyönyörű barlangokra. Ha azt mondom hogy Aggtelek vagy Jósvafő, esetleg rávágod hogy Baradla-barlang, esetleg jártál is bent, mondjuk egy egyórás túrán. Pedig - hacsak el nem ment végleg a kedved a barlangoktól (merthogy vannak akiket kilel a hideg még a gondolatára is) - akár napokig járhatod itt a közönség számára látogathatóakat. Vannak kevésbé nehezen járhatók: Baradla hosszú túra, Rákóczi-barlang, Vass Imre-barlang, és kalandosabbak is: Kossuth-, Béke-, Meteor-barlang.
Mi 2010-ben a Vass Imre barlangban jártunk - előbb egy gyalogtúrát megtéve a kies vidéken: 3 km-es kényelmes séta vezet ide a Tengerszem-szálló elől a Kis-Tohonya völgyben. Egyike az Aggteleki karsztvidék kisebb barlangjainak, főága kb. 600 m hosszú, mellékágaival együtt a barlang teljes hossza 2.185 m. 1954-55-ben fedezték fel, mai hosszúságában 1982-ig tárták fel. A kutatók véleménye szerint akár több km hosszban folytatódik Szlovákia irányába, a továbbhaladást jelenleg egy kb. 100 m hosszú, törmelékkel kitöltött járatrész gátolja. A barlang 500 m-es szakaszán látogatható, ma már kényelmes mesterséges tárón lehet bejutni az egykori 7 m-es függőleges akna helyett, helyenként lépcsők, igényesen kivitelezett villanyvilágítás teszi könnyen járhatóvá.
Mivel (a Baradlához képest) kevesen látogatják, ezért a képződményei különösen szépen megmaradtak. A folyosón alul oldásos formák, éles sziklaélek, a falakon rendkívül gazdagon cseppkő lefolyások, függő- és helyenként álló cseppkőoszlopok láthatók. A vasoxidtól vörös alapszínű cseppköveken gyakoriak a csillogó, sőt szikrázó fehér kalcitfolyások és -lerakódások.
Különösen kellemes élmény egy meleg nyári napon egy ilyen túra a föld alatti hűvösben, de szívet-lelket gyönyörködtető kontraszt a sötétből végül kijönni a szikrázó napsütésbe, a barlang előtti füves-vadvirágos rétre.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valakinek kevéssé kellemes emlék az éppen fejmagasság alatti szikla-éllel való találkozás...