Helyeim a Hazában:
 

Zádor-vár, Barnag mellett


A vár Pécsely és Barnag között fekszik - mi a róka ravaszságával Barnag felől közelítettük meg - mivel innen végig szintben vezet az út, míg Pécsely felől jó órányi kapaszkodó vár a nálunk fiatalabbakra - no meg a kevésbé tájékozottakra. Gondolom a Sorsnak nem tetszett körmönfont lustaságunk, mert volt szíves egy lombos ággal eltakarni a turistajelzést azon a ponton, ahol az egyenes kényelmes murvás útról egy másik kényelmes murvás útra kellett volna áttérni. Nem részletezném megpróbáltatásainkat, de ha lett volna nálunk útvonal-rögzítős GPS, hát nincs az a díszmagyar amin a vitézkötést le ne pipálta volna a gárgyító júliusi melegben másfél órás fel-alá meneteléssel feleslegesen bejárt görbe.
Az erdővel benőtt várrom igazi romantikus hely távol a világtól, árnyékkal, padokkal asztalokkal és tetemes méretű falmaradványokkal - a Jézuska is piknikezésre teremtette. A hab a tortán a vár elől nyíló pompás panoráma a Balatonnal, a Tihanyi-félszigettel és a környező dombokkal.
Története igencsak sajátos, bizonyítva hogy eleink sem voltak híján a hatalmaskodásnak, az ostoba döntéseknek - no meg az oktalan pazarlásnak. A Barnagot birtokló Vezsenyi család - élükön Vezsenyi László "étekfogó mester"-rel - építtette, Anjou Mária királynő 1384-ben kiadott engedélye alapján. Az építkezés viharos gyorsasággal, két év alatt lezajlott, a várra áhítozó derék gazdát ebben az sem zavarta, hogy a kiszemelt, egyébként festői hely nem egészen az ő birtoka volt. "Rendes, normális" gátlástalan nagyúr módjára az útjában lévő egyházi birtokjelzéseket szépen eltüntette, hogy a vár a lehető legalkalmasabb helyre kerülhessen. Na, ezt nem kellett volna, merthogy az egyházban méltó ellenfélre lelt: utóbbiak perre vitték a dolgot, amit meg is nyertek, így a Vezsenyi családot az 1400-as évek első felében a törvény erejével kiebrudalták a várukból (később Nagyvázsonyban telepedtek le). Az egyházat viszont nem érdekelte az impozáns, bár mindentől távol eső erődítmény - így az ott áll azóta is lakatlanul. Az eltelt csekély 600 év alapos munkát végzett rajta - lásd a képeket.
A vár virtuális rekonstrukcióját itt láthatod:  https://www.youtube.com/watch?v=9wbtkXccsaY 
 

 

 

A kaputorony romjának hűlt helye...

 

 

A várudvar, észak felől nézve - isteni piknikező hely !

 

 

Az északi oldal falmaradványa.

 

 

A déli/nyugati sarok, a lombok takarják az öregtorony maradványait.

 

 

Az öreg(torony) romjai.

 

 

A déli oldalon lévő palotaszárny, háttérben a kaputorony helye.

 

 

A palota maradványai.

 

 

A déli/keleti sarok, a kiugró rész a kápolna szentélye.

 

 

Egy régi folyondár maradványa egy még régebbi fal maradványába kapaszkodik...

 

 

Kilátás dél felé, a kaputorony helyéről. Középen megcsillan a Balaton, tőle balra a Tihanyi-félsziget.